Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα

Την Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα


Από αύριο και την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στην κάρτα αγοράς (market pass), όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. «Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους στα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως συγκεκριμένα όρια τα οποία ξεκινούν από 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος, με ανώτατο όριο τα 1000 ευρώ αγορές» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι από την ερχόμενη Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού» διευρύνεται κατά εννέα κατηγορίες προϊόντων. «Από τις 51 κατηγορίες που ισχύουν σήμερα θα πάμε στις 60 ενώ από την ίδια μέρα μπαίνει σε εφαρμογή και το Σαρακοστιανό Καλάθι» σημείωσε.

Ακόμη εντός ενός μήνα υποχρεώνονται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να αλλάξουν τα ταμπελάκια τιμών ώστε να αναγράφονται με μεγάλα γράμματα η τιμή ανά μονάδα, λίτρο ή κιλό, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση ή πολύ περισσότερο εξαπάτηση του καταναλωτή σε σχέση με τις ενδεχόμενες αλλαγές συσκευασίας.

Υπογράμμισε επίσης ότι εντείνονται οι έλεγχοι και επιβάλλονται πρόστιμα όταν εντοπίζονται παραβάσεις. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε σε μια σειρά εργαλείων που δημιουργήθηκαν όπως είπε από την κυβέρνηση για την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς τους. Αναφέρθηκε στην εφαρμογή e-katanalotis, στο όριο που τέθηκε στο ποσοστό κέρδους και στην ίδρυση της ΔΥΜΕΑ της υπηρεσίας που κάνει καθημερινά ελέγχους και με ηλεκτρονικά συστήματα πλέον.

Στον αντίποδα, όπως είπε, «στην περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχε κανένας ελεγκτικός μηχανισμός και ούτε είχε επιβληθεί κανένα πρόστιμο καθώς απουσίαζαν και τα εργαλεία αλλά και οι άνθρωποι που θα στήριζαν τις δραστηριότητες αυτές».

Επισήμανε πως «το πρόβλημα της ακρίβειας στα αγαθά είναι παγκόσμιο» αλλά «αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να ρίξουμε λευκή πετσέτα αντίθετα είναι ένα γεγονός που πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Επικαλούμενος τα σχετικά στοιχεία παρατήρησε πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μειώνεται και είναι χαμηλότερος από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. «Αυτό δε σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε αλλά σημαίνει ότι οι πολιτικές μας έχουν αποτέλεσμα και είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχίζουμε την προσπάθεια» πρόσθεσε.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *