Το πασχαλινό lockdown της Γερμανίας δείχνει ότι η Ευρώπη ξεμένει από λύσεις;

Το πασχαλινό lockdown της Γερμανίας δείχνει ότι η Ευρώπη ξεμένει από λύσεις;


«Βασικά έχουμε μια νέα πανδημία» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελανακοινώνοντας την παράταση των υφιστάμενων μέτρων κατά του κορωνοϊού στη χώρα, την αναβολή των σχεδίων χαλάρωσης και την επιβολή ενός νέου έκτακτου, δραστικού lockdown διάρκειας πέντε ημερών για την πασχαλινή περίοδο.

Η Γερμανία πρέπει «να σπάσει την εκθετική ανάπτυξη του τρίτου κύματος», όπως είπε προχωρώντας σε μια από τις πιο δύσκολες κινήσεις της χώρας από την αρχή της πανδημίας, επισημαίνοντας την ξαφνικό «πισωγύρισμα» στις προσπάθειες της Ευρώπης να συγκρατήσει τον κορωνοϊό.

Η Γερμανία δεν είναι όμως η μόνη χώρα που «πηγαίνει προς τα πίσω», σχολιάζει το Bloomberg. Λίγες μόνο εβδομάδες αφότου έγινε αισθητό το φαινόμενο των εξάρσεων του ιού στη Γηραιά Ήπειρο, Γαλλία και Ιταλία επέβαλλαν εκ νέου lockdown ενώ πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι Κάτω Χώρες σήμερα. Η Αυστρία «πάγωσε» τα σχέδια χαλάρωσης των περιορισμών για την ερχόμενη Δευτέρα, και στην Ουγγαρία τα νοσοκομεία ζητούν βοήθεια από παντού, ακόμη και από μη ειδικευμένους εθελοντές.

Τη ζοφερή εικόνα αναμένεται να αντικατοπτρίσει η κοινή δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι θα συζητήσουν την Πέμπτη για την πανδημία και τις νέες βάσεις που θέτουν τα νέα, πιο επιθετικά στελέχη του ιού. «Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει σοβαρή, επίσης υπό το φως των προκλήσεων που θέτουν οι παραλλαγές», αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής ανακοίνωσης των ηγετών που επικαλείται το Bloomberg.  

«Οι περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων και της αποφυγής των μη απαραίτητων ταξιδιών, πρέπει επομένως να τηρούνται προς το παρόν», συνεχίζει το προσχέδιο.

Τα σχέδια για να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής με φυσική παρουσία εγκαταλείφθηκαν ξαφνικά μέσα στην εβδομάδα όταν ανακοινώθηκε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια κίνηση που υπογραμμίζει από μόνη της την επιδείνωση της κατάστασης.

BLOOMBERG

Τα κρούσματα στο Βέλγιο, όπου φιλοξενούνται συνήθως σύνοδοι κορυφής της ΕΕ, αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 40% σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Ο ρυθμός μετάδοσης της Γερμανίας σχεδόν διπλασιάστηκε τον τελευταίο μήνα.

Στο αυστηρό πασχαλινό lockdown της Γερμανίας,  της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, όλα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά από την 1η Απριλίου και για πέντε ημέρες. Θα εξαιρεθούν τα καταστήματα τροφίμων που θα ανοίξουν στις 3 Απριλίου. Το κλείσιμο των καταστημάτων από την επόμενη Πέμπτη θα μπορούσε να καταλήξει να κοστίζει στη Γερμανία έως και 7 δισ. ευρώ σε χαμένη παραγωγή, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας της Κολωνίας.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνάντηση διάρκειας 11 ωρών με τους πρωθυπουργούς των γερμανικών κρατιδίων, η Μέρκελ πήρε την δύσκολη απόφαση να παρατείνει τα τρέχοντα μέτρα της Γερμανίας έως τις 18 Απριλίου. Οι ηγέτες απέτυχαν, ωστόσο, να καταλήξουν σε συμφωνία για αυστηρότερα μέτρα, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές που πλήττονται βαριά και να θεσπίσουν κανόνες για υα εσωτερικά ταξίδια.

Καθώς οι αξιωματούχοι διαφωνούν όλο και περισσότερο με το πώς να προχωρήσουν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δυσαρεστούνται όλο και περισσότερο από την διαχείριση της κρίσης με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αναπνοή μόλις έξι μηνών πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Βρισκόμαστε τώρα σε μια πολύ, πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε η Μέρκελ στη συνέντευξη τύπου. «Οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται εκθετικά και τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας γεμίζουν ξανά», πρόσθεσε.

Η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στην Ουγγαρία, η οποία έχει εξαντλήσει το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό που διέθετε για να διαχειριστούν τον  αριθμό ρεκόρ ασθενών με Covid-19, πράγμα που οδήγησε τα νοσοκομεία να ζητήσουν εθελοντές χωρίς ιατρική εκπαίδευση. Ομοίως, εκδόθηκε πρόσκληση ενίσχυσης για τους θαλάμους Covid στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

Το Bloomberg αναφέρεται επίσης στη χώρα μας και στην επίταξη των ιδιωτών γιατρών που ρίχνονται στη μάχη κατά της πανδημίας από σήμερα με στόχο να τονώσουν το σύστημα υγείας που κλονίζεται.

Τέλος, στις Κάτω Χώρες, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναμένεται να επεκτείνει τα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της νυχτερινής απαγόρευσης για τουλάχιστον δύο εβδομάδες αργότερα σήμερα, καθώς αυξάνονται οι καθημερινές λοιμώξεις, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ.

naftemporiki.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *