«Το πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως ήταν νοθευμένο» κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη

«Το πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως ήταν νοθευμένο» κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη


Απολύτως βέβαιος ότι η εγγραφή στο ημερολόγιο πτήσεων για 37 ρίψεις δεν ήταν δική του, ούτε και συναδέλφου του, ήταν στην κατάθεσή του στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ο Βασίλης Βορριάς, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων. Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, ποιος άλλος θα μπορούσε να γράψει εκτός από τον ίδιο και τον συνάδελφό του, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ουδείς έχει δικαίωμα να προσθέσει κάτι άλλο.

Εισαγγελέας. Το βιβλίο είναι νοθευμένο; Ρωτώ ευθέως.

Μάρτυρας: Δεν τηρήθηκε σωστά το πρωτόκολλο βιβλίου πτήσεως.

Εισαγγελέας: Γιατί φοβάστε να το πείτε;

Μάρτυρας: Προφανώς το βιβλίο νοθεύτηκε. Αυτό είναι σε κοινή θέα. Δεν φυλάσσεται κάπου κλειδωμένο.

Εισαγγελέας: Ο αριθμός 37 ρίψεις είναι υπερβολικός;

Μάρτυρας: Όσο καιρό είμαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν είχα ακούσει ξανά τέτοιο νούμερο. Η εγγραφή στο ημερολόγιο έγινε αντιληπτή από εμένα. Η εγγραφή αυτή κατά τη γνώμη μου έγινε μετά τα δημοσιεύματα, που ενεπλάκη στην υπόθεση η ΥΕΜΣ.

Ο μάρτυρας ανέφερε ότι η πυροσβεστική δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις δύο φωτιές.

«Όταν δύο μεγάλα συμβάντα ήταν στην εξέλιξη, όπως εκείνη την ημέρα ήταν η φωτιά στην Κινέτα και στο Μάτι, δεν μπορούσε ο μηχανισμός να ανταποκριθεί. Το ήξεραν όλοι πως σε δύο μεγάλα συμβάντα στο λεκανοπέδιο δεν μπορούσε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική» κατέθεσε ο κ. Βορριάς και πρόσθεσε:

«Κανένα εναέριο μέσο δεν σβήνει καμία δασική πυρκαγιά. Αυτό που κάνει το εναέριο μέσο είναι ότι  μπορεί να οριοθετεί το συμβάν, να μειώσει την ταχύτητα εξάπλωσης, να βοηθήσει να πέσει νερό σε ορεινό ανάγλυφο που δεν μπορούν να φτάσουν τα οχήματα. Η επίπονη δουλειά της πυρόσβεσης γίνεται από τις επίγειες δυνάμεις. Εάν είχε λειτουργήσει η πρόληψη και αν δεν είχαμε οικονομική κρίση, και αν είχαμε περισσότερα μισθωμένα και είχαμε μόνο το Μάτι και πέφταμε και την πλάκωναν τη φωτιά επίγειες και εναέριες δυνάμεις, σίγουρα σήμερα δεν θα είμαστε εδώ. Αλλά δυστυχώς συνετέλεσαν τα πάντα και φτάσαμε σε αυτό εδώ το σημείο».

«Πέταγε σαν καρυδότσουφλο σε κύμα…»

Στις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τις εναέριες πτήσεις που έκανε πρώτα στην Κινέτα και μετά στο Νταού Πεντέλης αναφέρθηκε στην κατάθεσή του ο Ευστράτιος  Αναστασόπουλος, ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναέριων Μέσων.

Μάρτυρας: Το ελικόπτερο πέταγε σαν ένα καρυδότσουφλο σε κύμα, αλλά με ασφάλεια. Όταν λέει κάποιος στο πρώτο λεπτό με ένα ποτήρι νερό, αυτό ισχύει. αλλά σε σταθερές συνθήκες.

Πρόεδρος: Αν στις 17:30 έδιναν κατευθύνσεις στους ανθρώπους στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές μέχρι τις 18:20;

Μάρτυρας: Είναι πολύ υποθετικό το ερώτημα.

Πρόεδρος: Αν γινόταν μια μαζική ενημέρωση στις 17:30, θα μπορούσε να είχε φύγει με ασφάλεια ο κόσμος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό…

naftemporiki.grSource link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *