Τουρκία και Ομάν ανακηρύσσουν το Ισραήλ εγκληματία πολέμου

Τουρκία και Ομάν ανακηρύσσουν το Ισραήλ εγκληματία πολέμου


Τεντώνει το σχοινί στις σχέσεις του με το Ισραήλ ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα σφαγή και κάνοντας ευθέως λόγο για εγκλήματα πολέμου. Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ομάν, μία χώρα που διαχρονικά έχει λειτουργήσει ως μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις του Ιράν με τη Δύση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε σε μια μαζική φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, Σάββατο, ότι η χώρα του προετοιμάζεται να ανακηρύξει το Ισραήλ «εγκληματία πολέμου» για τις ενέργειές του στη Γάζα.

Στην ομιλία του προς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, ο Ερντογάν χαρακτήρισε επίσης τις δυτικές χώρες ως ένοχες για τους χιλιάδες θανάτους στον παλαιστινιακό θύλακα, επειδή απέτυχαν να σταματήσουν τις επιθέσεις του Ισραήλ.

«Ισραήλ, θα σε ανακηρύξουμε εγκληματία πολέμου στον κόσμο», είπε ο Ερντογάν. «Κάνουμε τις προετοιμασίες μας και θα ανακηρύξουμε το Ισραήλ στον κόσμο εγκληματία πολέμου».

Από την πλευρά του και το υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν είπε ότι η πολιορκία και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Το υπουργείο του Ομάν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μια ευρεία ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα θα είχε «σοβαρές καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή και τον κόσμο και στις προοπτικές επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας».

Το Ομάν έχει μακρά ιστορία ως βασικός μεσολαβητής μεταξύ του Ιράν και της Δύσης όταν οι περιφερειακές εντάσεις φουντώνουν.

Το υπουργείο κάλεσε τέλος τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς και να επιταχυνθούν οι παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *