Web Design και Κατασκευή Ιστοσελίδων

Web Design και Κατασκευή Ιστοσελίδων

web-design-kataskevi-istoselidon

Web Design και Κατασκευή Ιστοσελίδων

H κατασκευή ιστοσελίδων είναι απαραίτητη για κάθε επιχείρηση και ιδιώτη που θέλει να γίνει γνωστός στο ευρύτερο αγοραστικό κοινό. Πλήθος εταιρειών έχουν εμπιστευτεί το web design στους ειδικούς τεχνικούς.

Το web design δεν είναι εύκολη υπόθεση καθώς χρειάζονται πολλοί επαγγελματίες για να δημιουργήσουν ένα άρτιο αποτέλεσμα, δηλαδή ο web designer, ο κειμενογράφος ο γραφίστας, ένας ειδικός του SEO. Είναι πολύ σημαντικό, να ακολουθούνται οι αρχές του SEO για να μπορεί η σελίδα σας να είναι φιλική στις αναζητήσεις της Google.

Ποια είναι τα πρώτα βήματα για την κατασκευή ιστοσελίδων

Απαραίτητο προσόν για την κατασκευή ιστοσελίδων είναι η έμπνευση, καθώς θέλουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα, τόσο σχεδιαστικά, όσο αισθητικά και σε περιεχόμενο. Το web design θα πρέπει να είναι επίσης ανάλογο του κοινού που προορίζεται.

Καλό είναι να κάνετε μια έρευνα σχετικά με τις ιστοσελίδες που ήδη υπάρχουν στο χώρο, ώστε να πάρετε ιδέες για το δικό σας site. Έτσι διαλέγουμε ένα απλό στυλ ιστοσελίδας και χρώματα τα οποία θα ελκύουν το κοινό στο οποίο έχουμε στοχεύσει.

Τι πρέπει να προσέξουμε στο Web Design ώστε να έχουμε ένα μοναδικό αποτέλεσμα

Για ένα μοναδικό αποτέλεσμα, αρχικά θα πρέπει να έχουμε χρησιμοποιήσει στοιχεία πετυχημένων επιχειρήσεων που βρίσκονται στο χώρο και να πάρετε τα πιο δυνατά τους σημεία. Προσοχή, δε λέμε να κλέψετε αλλά να εμπνευστείτε για ένα μοναδικό web site.

Τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, είναι τα εξής:

  • Τα χρώματα. Περιοριστείτε στη χρήση ενός ή δύο βασικών χρωμάτων για το web design της ιστοσελίδας σας, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε άλλες αποχρώσεις.
  • Το branding. Το brand name που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι μοναδικό, με απλή γραμματοσειρά και το πολύ δύο χρώματα για την κατασκευή του.
  • Η γραμματοσειρά. Θα πρέπει να είναι απλή και ευανάγνωστη και παράλληλα να παραμένει ίδια, σε όλη την ιστοσελίδα.
  • Αντίθεση γραμματοσειράς. Διατηρείστε μαύρο το χρώμα της γραμματοσειράς, όταν έχετε άσπρο φόντο. Είναι ο ιδανικός συνδυασμός, που δεν κουράζει στο μάτι και κάνει το κείμενο πιο ευανάγνωστο. Αν δεν έχετε σωστό contrast, ο επισκέπτης κουράζεται και εγκαταλείπει την ιστοσελίδα σας.
  • Απλότητα. Μην παρασύρεστε από τον ενθουσιασμό σας και κρατήστε τo σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας, όσο πιο απλό γίνεται.

Η μόδα του web design

Κατά την κατασκευή ιστοσελίδων, είναι φυσικό να επηρεαζόμαστε από τις τάσεις της εποχής και αυτό το καταλαβαίνουμε, αν κοιτάξουμε site που έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερα χρόνια. Αυτό που θα δούμε είναι κάτι το παράξενο, ίσως τελείως ξένο στο μάτι μας.

Οι μόδες, έρχονται και παρέρχονται, έτσι και οι τεχνολογίες. Από την αρχή καταβολής του ίντερνετ , η μορφή των site έχουν αλλάξει κατά πολύ. Όταν κατασκευάζεται μια ιστοσελίδα, έχει λίγο πολύ δύο ή τρία χρόνια διάρκεια ζωής. Αν την επισκεφτεί κάποιος πελάτης μετά από αρκετό καιρό, θα του φανεί παλιά, θα απωθηθεί και θα την εγκαταλείψει.

Στόχος του κάθε σχεδιαστή ιστοσελίδας, δεν είναι να αλλάζει το web design της κάθε φορά που βγαίνει κάτι νέο σχεδιαστικά, αλλά να διατηρήσει ένα όσο το δυνατόν πιο ήσυχο και απλό στυλ. Η διαχρονικότητα του σχεδιασμού είναι αυτό που τελικά θα πείσει τον επισκέπτη να παραμείνει στην ιστοσελίδα σας.

Ιδανικό web design

Όταν ξεκινάτε από την αρχή, καλό είναι να κρατάτε σε απλά επίπεδα το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Κάντε συχνές και μικρές αλλαγές και όταν καταλήξετε, ανεβάστε το περιεχόμενο στο ίντερνετ.

Δείξτε σε όσο το δυνατόν περισσότερους το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας και δείτε τις αντιδράσεις τους. Η πιο μικρή παρατήρηση που θα φέρει αλλαγή, μπορεί να σας αποφέρει πολλά περισσότερα κέρδη.

Responsive web design

H εξάπλωση του ίντερνετ σε συνδυασμό με την τεχνολογία, προσφέρουν τη δυνατότητα εμφάνισης μιας ιστοσελίδας από πολλές κινητές συσκευές. Έξυπνα κινητά, ταμπλέτες και άλλα, έρχονται σε διάφορες διαστάσεις, πράμα που σημαίνει διαφορετική ανάλυση. .

Έτσι πρέπει να φροντίσουμε για ένα responsive web designδηλαδή ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας να είναι τέτοιος, ώστε να φαίνεται το ίδιο καθαρά σε όλες τις συσκευές.

Web design για άνετη πλοήγηση

Το να είναι η ιστοσελίδα σας, εύκολα προσβάσιμη από όλους είναι πολύ σημαντικό. Η χρηστικότητά της όμως, συμπεριλαμβάνει και το πόσο εύκολα μπορούμε να περιηγηθούμε σε αυτήν. Δηλαδή το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να βρει αυτό που ψάχνει.

Επιλέξτε λοιπόν ένα μικρό μενού για εύκολη πρόσβαση στα πιο σημαντικά θέματα και σελίδες του site σας. Διώξτε επίσης οποιαδήποτε μη σημαντική για το χρήστη πληροφορία και δώστε του περιοχή αναζήτησης, επιτρέποντας την αυτόματη συμπλήρωση.

Χρησιμοποιήστε κενούς χώρους που ξεκουράζουν το μάτι και κάνει το διάβασμα πιο άνετο. Παράλληλα ξεφορτωθείτε ότι άχρηστο υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου μη χρηστικών gif.

Η άνετη πλοήγηση συνεπάγεται της γρήγορης πλοήγησης σε μια ιστοσελίδα. Η γρήγορη φόρτωση είναι αυτή που θα κερδίσει από την πρώτη επαφή το χρήστη, ενώ το αντίθετο, θα τον κάνει να πατήσει το κουμπί της εξόδου.

Χρησιμοποιήστε μικρές φόρμες και δώστε στοιχεία επικοινωνίας

Οι μεγάλες φόρμες εγγραφής ή επικοινωνίας, κουράζουν το χρήστη και τον απωθούν από το να σας στείλουν οποιοδήποτε μήνυμα. Ένα ονοματεπώνυμο κι ένα e-mail ή σκέτο e-mail, είναι αρκετά για τις περισσότερες περιπτώσεις ( παράδειγμα εγγραφή σε newsletter).

Μικρές φόρμες επικοινωνίας επηρεάζουν θετικά το χρήστη, ώστε να τον κάνουν να συνδεθεί μαζί σας. Εκτός από τις διάφορες φόρμες, θα πρέπει να είναι εμφανή τα δικά σας στοιχεία, όπως όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο. Το γνωστό NAP, είναι απαραίτητο για να σας βρίσκουν εύκολα οι επισκέπτες της σελίδας σας, αλλά και αυτοί που σας ψάχνουν στις μηχανές αναζήτησης.

Διατηρήστε το ίδιο σε κάθε σας σελίδα, και θα δείτε το site σας να παίρνει την ανιούσα στο στίβο της Google.

Το πετυχημένο web design απαιτεί περιορισμό στις σελίδες

Ένα πετυχημένο web site, αποτελείται από έναν απλό σχεδιασμό, ο οποίος γίνεται κατανοητός και χρηστικός, από τον πιο μικρό χρήστη. Το web design της ιστοσελίδας θα πρέπει να προσφέρει λίγες προβολές σελίδων και υποσελίδων του site σας, στην αρχική του σελίδα.

Μόνο το 20% των πιο σημαντικών σελίδων, είναι αρκετό για να τραβήξει το ενδιαφέρον κάθε χρήστη και να πλοηγηθεί με άνεση σε αυτήν. Ένα πολύπλοκο site με πολλές επιλογές από την πρώτη στιγμή, μπερδεύει το χρήστη και τον αποδιοργανώνει.

Συμβουλές web design για την αρχική σας σελίδα

Η αρχική σελίδα του site σας, είναι το πιο σημαντικό σημείο σε όλη την ιστοσελίδα. Είναι η πιο κρίσιμη σελίδα, στην οποία αποφασίζει κάποιος αν θα παραμείνει στο site σας ή όχι. Θα πρέπει λοιπόν να προσέξετε τα εξής:

  1. Χρησιμοποιήστε στοχευμένες λέξεις και λέξεις κλειδιά που θα οδηγήσουν στη σελίδα σας
  2. Γίνετε επιλεκτικοί στις φωτογραφίες και τα κείμενα που θα χρησιμοποιήσετε
  3. Αποφύγετε τα μακροσκελή και ανούσια κείμενα

Σχεδιάστε κάποια παραδείγματα αρχικών σελίδων, ώστε να επιλέξετε το πιο γρήγορο και εύκολο στη χρήση.

Προσφέρετε πλούσιο δωρεάν περιεχόμενο στον τελικό χρήστη για να λατρέψει την ιστοσελίδα σας. Το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι απλό και περιεκτικό χωρίς υπερβολές. Έτσι θα αυξήσετε τη δημοτικότητά της και θα λάβετε περισσότερα like και share στα social media.

Πώς θα έχω τελικά ένα πετυχημένο web design;

Το Web Design δεν είναι μια αφηρημένη τέχνη. Θα πρέπει λοιπόν εξαρχής, να ξεκαθαρίσουμε ποιες είναι οι λειτουργίες της ιστοσελίδας μας. Έπειτα, να ορίσουμε κάποιους στόχους και να θέσουμε σε προτεραιότητα, ώστε να μπορέσετε να τους πετύχετε έναν έναν αποτελεσματικά.

Θα πρέπει να έχετε μελετήσει καλά το υποψήφιου κοινό σας καθώς και ποιες είναι οι προτιμήσεις τους. Προσαρμόστε το web design στις ανάγκες τους. Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε αλλαγή στο βασικό design, αναρωτηθείτε αν πετυχαίνει κάποιο στόχο.

Στοχεύστε στη δημιουργία ενός πετυχημένου brand image, με στοιχεία που σας αντιπροσωπεύουν και που περνά μηνύματα στο κοινό σας. Αν τα προσωπικά σας μηνύματα και οι παραγγελίες που λαμβάνετε αυξάνονται, τότε έχετε κάνει καλή δουλειά.

Μην ξεχνάτε να βελτιώνετε την ιστοσελίδα σας, όταν αυτό χρειάζεται, και, φυσικά να συνεχίσετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα που αφορούν το Web Design.

Δείτε περισσότερα για web design:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *