Women in Animation και στούντιο συνασπίζονται κατά της παρενόχλησης

Women in Animation και στούντιο συνασπίζονται κατά της παρενόχλησης

sdoghiiso

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Women in Animation (WIA) σε συνεργασία με μια ομάδα ανεξάρτητων στούντιο δεσμεύθηκαν για μηδενική ανοχή στην παρενόχληση στη βιομηχανία κινουμένων σχεδίων.

Η οργάνωση Γυναίκες στο Animation (WIA) ιδρύθηκε το 1993 με σκοπό την προώθηση και υποστήριξη των γυναικών animators στην τέχνη, την επιστήμη και τις επιχειρήσεις animation.

Η κίνηση προήλθε μετά από μια ανοικτή επιστολή που στάλθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στους επικεφαλής των στούντιο. Υπογράφηκε από περισσότερες από 200 γυναίκες και άτομα μη συμμορφούμενα με το φύλο από τη βιομηχανία κινούμενων σχεδίων, που προτρέπουν τους άλλους να μιλήσουν για τη σεξουαλική παρενόχληση και να ζητήσουν να γίνει το πρόβλημα γνωστό.

Στην ομάδα συμμετέχουν 11 εταιρείες – OddBot, Inc., Six Point Harness, Titmouse, Bento Box Entertainment, CounterPunch Studios, Duncan Studio, Animation Renegade, Stoopid Buddy Stoodios, Tonko House και Wild Canary Animation. Η ομάδα σύμφωνα με το Variety, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ελπίζει να πείσει τους άλλους να συμμετάσχουν και να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να δημιουργήσουν πιο υγιεινά περιβάλλοντα εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος και ο ιδιοκτήτης του στούντιο συμφώνησαν να υπογράψουν τη δέσμευση και να την προσυπογράψουν όλοι οι εργαζόμενοί τους.

Η κινηματογραφική βιομηχανία έχει συγκλονιστεί από μια σειρά σεξουαλικών παραπτωμάτων και σκανδάλων κακοποίησης που αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο. Τον Οκτώβριο ξέσπασε το σκάνδαλο με τον μεγιστάνα της κινηματογραφικής βιομηχανίας, Χάρβεϊ Γουάινστιν, τον οποίο καταγγέλλουν για παρενόχληση ή επίθεση δεκάδες γυναίκες. Αυτό προκάλεσε ένα κύμα νέων καταγγελιών σε βάρος εκπροσώπων της βιομηχανίας όπως ο Ντάστιν Χόφμαν, ο Λούις Σι Κέι, ο Κέβιν Σπέισι και ο Μπρετ Ράτνερ.

Είναι ένα ξεκαθάρισμα που επηρέασε επίσης τον τομέα animation στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Ο σκηνοθέτης του «Amusement Park» Ντίλαν Μπράουν απολύθηκε από την ταινία τον Ιανουάριο μετά από διερεύνηση καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Το δίκτυο Nickelodeon απέλυσε τον Κρις Σαβίνο, επικεφαλής παραγωγό της σειράς «Loud House», όταν τουλάχιστον δώδεκα γυναίκες τον κατηγόρησαν για ανεπιθύμητες χειρονομίες και παρενόχληση. Και ο Τζον Λάσιτερ, η δημιουργική δύναμη του τμήματος ψυχαγωγίας της Disney, τέθηκε σε άδεια τον Νοέμβριο, αφού οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για παραπτώματα. Δεν είναι σαφές αν θα επιστρέψει στον πρώην ρόλο του.

Όταν όλα αυτά τα πράγματα συνέβαιναν το περασμένο φθινόπωρο, λάμβανα κλήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από φίλους και συναδέλφους που ήταν αναστατωμένοι και ρωτούσαν τι θα μπορούσαν να κάνουν, δήλωσε η Μαρτζι Ντιν πρόεδρος της ομάδας και επικεφαλής του studio της Ellation Inc. Αντιληφθήκαμε ότι χρειαζόταν να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας επειδή πολλές από εμάς εργαζόμαστε από δουλειά σε δουλειά ή για πολλές διαφορετικές εταιρείες, είπε.

Τον Νοέμβριο, η Ντιν κάλεσε σε συνάντηση μια ομάδα μελών της οργάνωσης Women in Animation και επικεφαλής των στούντιο για να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση. Ο Χάρι Χάμιλτον, ο οποίος διαχειρίζεται την Oddbot, μια εταιρεία ψυχαγωγίας με περίπου 50 υπαλλήλους, πρότεινε την ιδέα να γράψει έναν κώδικα δεοντολογίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτός σε ολόκληρο τον κλάδο.

Τόσες πολλές από τις ιστορίες που διαβάζαμε ήταν από εργαζόμενους που δήλωσαν ότι δεν αισθάνθηκαν ότι είχαν στήριξη, έτσι έμειναν σιωπηλοί και δεν μίλησαν, δήλωσε ο Χάμιλτον.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων μεταξύ τους και με δικηγόρους, οι εταιρείες κατέληξαν σε ένα τελικό κείμενο. Η δέσμευση που υπογράφουν και υποστηρίζουν επιβεβαιώνει την προσήλωση να «… παρέχουν ασφαλή και δίκαια εργασιακά περιβάλλοντα χωρίς διακρίσεις και παρενόχληση». Ορίζει την παρενόχληση ως: «ανεπιθύμητη συμπεριφορά με βάση τη φυλή, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό κλπ. η οποία έχει σκοπό ή αποτέλεσμα την παραβίαση της αξιοπρέπειας του προσφεύγοντος ή τη δημιουργία ενός εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή προσβλητικού περιβάλλοντος. Η παρενόχληση είναι αντίθετη με τους κρατικούς, ομοσπονδιακούς και τοπικούς νόμους» αναφέρεται στο κείμενο.

Ο Κρις και η Σάνον Πρινόσκι ιδιοκτήτες της Titmouse, δήλωσαν ότι συγκινήθηκαν τόσο από την αρχική ανοικτή επιστολή των animators και ότι έχουν υιοθετήσει τη δέσμευση κατά της παρενόχλησης ως ένδειξη της υποστήριξής τους για ένα ασφαλέστερο περιβάλλον εργασίας.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να συμβεί ξανά» δήλωσε ο Κρις Πρινόσκι.

Η δέσμευση θεσπίζει έναν κώδικα συμπεριφοράς για όλους τους εργαζόμενους και την υπόσχεση των επικεφαλής των στούντιο για εφαρμογή αυτού του κώδικα. Οι συμμετέχοντες στην κίνηση ελπίζουν ότι πολλά από τα μεγάλα στούντιο θα υιοθετήσουν τελικά την ίδια την πρωτοβουλία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *