Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά ζητήματα για το όνομα

Ζάεφ: Υπάρχει συμφωνία σε τρία από τα επτά ζητήματα για το όνομα

AP 17117727752019

«Η αξιοπρέπεια και η ταυτότητα είναι αναπόσπαστα στοιχεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα», τόνισε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, μιλώντας σε δημοσιογράφους σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό. Δεν θέλησε όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες γύρω από τις συζητήσεις, «ώστε να μη φαίνεται ότι διαπραγματευόμαστε μέσω των ΜΜΕ».

«Ο διαμεσολαβητής Νίμιτς διενεργεί τη διαδικασία, γνωρίζει τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι αποδεκτό για κάθε μία από τις δύο πλευρές. Είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών στην προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος. Χαίρομαι που ουσιαστικά όλα τα ανοιχτά θέματα έχουν αναλυθεί. Έχοντας ξεκινήσει με επτά αρχικά θέματα, γνωρίζω τώρα πως έχουν μειωθεί σε τέσσερα θέματα, που σημαίνει ότι τα τρία έχουν ρυθμιστεί. Πιστεύω στην πολιτική της νέας κυβέρνησης ότι τα εναπομείναντα θέματα θα τακτοποιηθούν σύντομα», δήλωσε ο Ζάεφ, σύμφωνα με το πρακτορείο MIA.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σημείωσε ακόμη πως τα Σκόπια θέλουν μία λύση στο ζήτημα της ονομασίας και η κυβέρνηση κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να πετύχει μία ομόφωνη συναίνεση εντός της χώρας με στόχο την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας.

«Είμαστε όλοι αισιόδοξοι για την επίτευξη λύσης. Πιστεύω ότι χρειάζεται να βρούμε μία λύση για το καλό των πολιτών των δύο χωρών. Αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε μία λύση, είναι πιθανό, η διαδικασία έχει ένα χρονοδιάγραμμα μπροστά μας. Ελπίζω το κάθε επόμενο βήμα να εναρμονίζει τις θέσεις μας στα εναπομείναντα ανοιχτά ζητήματα, που θα πρέπει να λειτουργήσουν κυριολεκτικά ως γέφυρα ενότητας και προς την κατεύθυνση μίας λύσης για το ζήτημα της Ελλάδας με το συνταγματικό μας όνομα», τόνισε ακόμα.

Όσον αφορά στον γεωγραφικό προσδιορισμό, επανέλαβε ότι αποτελεί αποδεκτή επιλογή για τη χώρα, «που σημαίνει ότι έχουμε απορρίψει όλες τις άλλες προτάσεις που έχουν τεθεί, συμπεριλαμβανομένης αυτής για χρονικό προσδιορισμό».

Αναφορικά με το προσχέδιο συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε πως εξετάζονται διάφορες πιθανές λύσεις για το πώς θα το υποδέχονταν οι πολίτες των δύο χωρών, μία συμφωνία που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα περάσει από τα δύο κοινοβούλια.

«Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι όλα όσα διαπραγματευόμαστε, σε διμερές ή σε υπουργικό και πρωθυπουργικό επίπεδο, αποστέλλονται πίσω στον Νίμιτς, γιατί στη διαδικασία μεσολαβεί ο ΟΗΕ», επεσήμανε.

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *