Ζωές αμάχων εξακολουθούν να χάνονται στην Ανατολική Γούτα

Ζωές αμάχων εξακολουθούν να χάνονται στην Ανατολική Γούτα

syria4

Ακόμα δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο θέσεις των ανταρτών στην Ανατολική Γούτα της Συρίας.

Η συριακή κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην πλήρη κατάληψη της εν λόγω περιφέρειας, καθώς άμαχοι εγκαταλείπουν σήμερα μια από τις πολιορκημένες και βομβαρδισμένες πόλεις της και οι αντάρτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν μια άλλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι επιθέσεις την κωμόπολη Ζαμάλκα στοίχισαν τη ζωή σε 16 αμάχους και αποδίδει τις φονικές επιδρομές στο συριακό καθεστώς και στην αεροπορία των Ρώσων συμμάχων του – αν και η Μόσχα διαψεύδει πως πραγματοποιεί επιδρομές στη Γούτα.

Το σφυροκόπημα των κυβερνητικών δυνάμεων στην Ανατολική Γούτα, ο αδιάκοπος βομβαρδισμός με στρατιωτικά αεροπλάνα, οβίδες και ρουκέτες, ήταν από τα σφοδρότερα στον επταετή πόλεμο στη Συρία και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από χθες από την Ντούμα, τη μεγαλύτερη πόλη που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από φάλαγγες λεωφορείων που ήταν έτοιμα να μπουν στην πόλη Χαράστα για να μεταφέρουν μαχητές και τις οικογένειές τους σε περιοχές που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, στη βορειοδυτική Συρία, στο πλαίσιο συμφωνίας για την οποία μεσολάβησε η Ρωσία. Με την παράδοση της Χαράστα, η οργάνωση Αχράρ αλ-Σαμ θα παραμείνει μόνο στην Ντούμα και σε άλλον έναν ανταρτικό θύλακο στην Ανατολική Γούτα που περιλαμβάνει τις πόλεις Τζομπάρ, Εΐν Τέρμα, Αρμπίν και Ζαμάλκα.

Οι περιοχές αυτές είναι ό,τι έχει απομείνει από το κύριο προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη νίκη του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών μετά την ανακατάληψη του Χαλεπίου στα τέλη του 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.