7 tips για την Κατασκευή ιστοσελίδων

7 tips για την Κατασκευή ιστοσελίδων

7-tips-kataskevi-istoselidon

7 tips για την Κατασκευή ιστοσελίδων

H κατασκευή ιστοσελίδας για κάθε επιχείρηση είναι απαραίτητη στις μέρες μας για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της. Ήδη πολλές επιχειρήσεις έχουν επισκεφτεί κατάλληλους τεχνικούς για τη δημιουργία του δικού τους site. Στο ίντερνετ θα δείτε πληθώρα site, περισσότερα από τα οποία δεν έχουν την αναμενόμενη επιτυχία.

Για την κατασκευή μιας ιστοσελίδας η οποία να είναι άρτια σχεδιαστικά αλλά και σε λειτουργικό επίπεδο και απόδοση, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες του είδους. Γενικά, o σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας, είναι συλλογική δουλειά των:

 • φωτογράφος
 • ειδικός γραφίστας
 • web designer
 • προγραμματιστής
 • κειμενογράφος
 • ειδικός στο SEO

Όλοι αυτοί θα πρέπει να συνεργαστούν για την κατασκευή μιας λογικής διάταξης της ιστοσελίδας σας, χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά και ακολουθώντας τις βασικές αρχές του SEO, για να είστε ψηλά στις αναζητήσεις της Google.

Η έμπνευση είναι απαραίτητο προσόν, ώστε να βγει ένα μοναδικό αποτέλεσμα, μιας διαφορετικής ιστοσελίδα από τις άλλες, τόσο στην αισθητική, όσο και σε περιεχόμενο. Παρακάτω, σας δίνω τα 7 tips για κατασκευή ιστοσελίδων, που θα κάνουν το site σας μοναδικό.

1. Κάντε την κατάλληλη έρευνα

Τι εννοώ με αυτό; Πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση για την κατασκευή ιστοσελίδας, θα πρέπει να ερευνήσετε τις παραμέτρους σχετικά με το περιεχόμενο του site. Αρχικά, θα πρέπει να σκεφτείτε ποιο είναι το ηλικιακό group, στο οποίο θα απευθύνεστε. Το web design της ιστοσελίδας σας θα πρέπει να είναι τέτοιο, ώστε να εντυπωσιάσει το κοινό σας.

Αμέσως μετά, θα πρέπει να παρατηρήσετε ιστοσελίδες από ανταγωνιστές σας και να εντοπίσετε τα καλύτερα σημεία τους, ώστε να τα προσαρμόσετε στο δικό σας site. Προσοχή! Σε καμία περίπτωση δε μιλάμε για αντιγραφή. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι ένα μοναδικό αποτέλεσμα, διαφορετικό από τα άλλα.

2. Δημιουργείστε το δικό σας branding

Το λογότυπο είναι η ταυτότητα μιας επιχείρησης και είναι απαραίτητο για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Η επιλογή του είναι πολύ σημαντική, καθώς είναι αυτό που θα σας κάνει αναγνωρίσιμους στο αγοραστικό κοινό και σας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές σας.

Έτσι, θα πρέπει να είστε επιλεκτικοί στα σχεδιαστικά στοιχεία και τα χρώματα που θα επιλέξετε για την κατασκευή του. Η διαδικασία επιλογής και κατασκευής λογοτύπου, ονομάζεται branding, που σκοπό έχει να σας κάνει το brand name σας να ξεχωρίζει από τα άλλα brands.

Η καλύτερη επιλογή είναι η χρήση το πολύ δυο βασικών χρωμάτων για ένα απλό σχέδιο, που δε θα κουράζουν το μάτι. Επίσης, τα γράμματα που θα χρησιμοποιηθούν, θα πρέπει να ακολουθούν μια ευδιάκριτη γραμματοσειρά, η οποία θα χρησιμοποιηθεί και στα κείμενα της ιστοσελίδας σας.

3. Επιλέξτε την κατασκευή ιστοσελίδας σε απλή γραμμή

Κρατήστε μια απλοϊκή στάση απέναντι στο σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας. Επιλέξτε μια απλή γραμματοσειρά και προσθέστε λευκό φόντο, για να είναι πιο ευανάγνωστο το κείμενο που θα προσθέσετε.

Επιλέξτε επίσης απλή σχεδιαστική διάταξη και χρώματα που δεν κουράζουν, ώστε ο επισκέπτης να παραμείνει στη σελίδα σας και να γίνει πελάτης σας. Ιδανικά διαλέξτε δύο βασικά χρώματα που κάνουν αντίθεση ή επιλέξτε ένα σε τέσσερις το πολύ αποχρώσεις (όπως είναι το facebook).

Αφαιρέστε όλα τα μη σημαντικά στοιχεία από την ιστοσελίδα σας και βάλτε τα στο footer. Επικεντρωθείτε στα 20% πιο σημαντικά στοιχεία της, σύμφωνα με την αρχή του Pareto.

4. Διαλέξτε το καλύτερο web design

H καλύτερη επιλογή, όπως είπα και παραπάνω είναι η δημιουργία ενός απλού design ιστοσελίδας. Για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας, επιλέξτε ένα design που θα είναι επίκαιρο, όσα χρόνια και να περάσουν. Ξεχωρίστε με ένα διαχρονικό στυλ διάταξης και όχι με κάτι εκκεντρικό που θα χάσει την αξία του με το πέρασμα των χρόνων.

Πριν οριστικοποιήσετε το αποτέλεσμα του web design, ανεβάστε το στο ίντερνετ και στείλτε το σε όσους πιο πολλούς φίλους μπορείτε. Δείτε τις αντιδράσεις τους και επωφεληθείτε από όποια παρατήρηση σας κάνουν. Η πιο μικρή αλλαγή, μπορεί να φανεί χρήσιμη και να σας φέρει καλύτερη απόδοση και μεγαλύτερα κέρδη.

5. Responsive Design

H ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, μας φέρει μπροστά σε όλο και περισσότερες νέες συσκευές με τις οποίες μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε ιστοσελίδες. Έτσι για το σχεδιασμό της ιστοσελίδας σας, καλό είναι να επιλέξετε ένα responsive design.

Με αυτόν τον όρο, εννοούμε ότι το site σας, θα μπορεί να είναι το ίδιο ευανάγνωστο, τόσο από ένα σταθερό υπολογιστή ή laptop, όσο και από ένα tablet και οποιαδήποτε κινητή συσκευή τελευταίας τεχνολογίας, οποιασδήποτε διάστασης οθόνης.

6. Άνετη Πλοήγηση

Είναι σημαντικό να μπορεί ο κάθε χρήστης να συνδέεται εύκολα και γρήγορα σε κάθε ιστοσελίδα που επιθυμεί. Η γρήγορη ταχύτητα φόρτωσης, είναι ιδανική για να κρατήσει το χρήστη ευχαριστημένο και το site σας, σε υψηλή κατάταξη στις μηχανές αναζήτησης.

Θα πρέπει επίσης η ιστοσελίδα να είναι αρκετά εύχρηστη, ώστε να βρίσκει ο καθένας εύκολα αυτό που χρειάζεται. Ιδανικά μια ιστοσελίδα θα πρέπει να έχει τα παρακάτω:

 • Εύχρηστο μενού
 • Να κρατά τα πιο σημαντικά στοιχεία της σε εμφανή σημεία
 • Να μην υπάρχουν σελίδες με ανούσια κείμενα και άχρηστες πληροφορίες
 • Να αποφεύγει τα πολλά γραφικά και τα gifs, που κουράζουν το μάτι και οδηγούν σε έξοδο από αυτή
 • Να μην υπάρχουν άχρηστα στοιχεία, όπως ανούσια scroll σε μικρής έκτασης σελίδες
 • Κενός ή λευκός χώρος, ο οποίος ξεκουράζει το μάτι του χρήστη
 • Μικρές φόρμες εγγραφής. Ο χρήστης κουράζεται και απωθείται από τη δήλωση πολλών προσωπικών του στοιχείων. Η χρήση του e-mail, είναι υπέρ αρκετή για την εγγραφή στο newsletter, για παράδειγμα.
 • Χρήση NAP ( Name, Adress, Phone). Είναι απαραίτητο για να ξέρουν οι χρήστες που μπορούν να σας βρουν. Τοποθετήστε το κοντά στο μενού ή στο footer της ιστοσελίδας σας.
 • Ευανάγνωστη και ενδιαφέρουσα αρχική σελίδα
 • Γρήγορη φόρτωση αρχικής σελίδας

Έτσι ο χρήστης παραμένει περισσότερη ώρα στην ιστοσελίδα σας και είναι πιο εύκολο να γίνει πελάτης σας.

7. Ουσιαστικό περιεχόμενο

Το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς . Σίγουρα θα το έχετε ακούσει. Τα καλύτερα περιεχόμενα, βίντεο και εφαρμογές είναι αυτά που παραμένουν πρώτα στις αναζητήσεις της Google, έχοντας τις περισσότερες προβολές.

Το σωστό περιεχόμενο με τα ευανάγνωστα και ενδιαφέροντα κείμενα, είναι αυτά που θα κάνουν αγαπητό το site σας. Ένα πλούσιο περιεχόμενο με δωρεάν στοιχεία, είναι αυτό που θα κερδίσει πολλά like και share στα social media.

Αντιθέτως, ένα φτωχό και ανούσιο περιεχόμενο, θα κάνει τον χρήστη, να πατήσει το κουμπί της εξόδου και να μην επισκεφτεί την ιστοσελίδα σας ξανά.

Δείτε περισσότερα για web design:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.