Διάστημα: Οκτω μυστηριώδη ραδιοσήματα «έπιασαν» οι επιστήμονες

Διάστημα: Οκτω μυστηριώδη ραδιοσήματα «έπιασαν» οι επιστήμονες


Το ερώτημα εάν υπάρχει ζωή «εκεί έξω» πάντοτε απασχολούσε και θα απασχολεί την ανθρωπότητα – Τα σήματα πληρούσαν όλα τα επιστημονικά κριτήρια για να χαρακτηριστούν «εξωγήινα»

Οκτώ μυστηριώδη ραδιοσήματα από το αχανές διάστημα εντόπισαν οι επιστήμονες, χάρη σε έναν νέο αλγόριθμο με  τεχνητή νοημοσύνη. Η «συναρπαστική» αυτή ανακάλυψη θεωρείται σημαντική καθώς – όπως ελπίζουν οι ερευνητές –  θα βελτιώσει την αναζήτηση εξωγήινης ζωής και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Astronomy.

Οι ειδικοί – με επικεφαλής τον φοιτητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Πίτερ Μα, ο οποίος και ανέπτυξε τον εξελιγμένο αλγόριθμο – εντόπισαν τα ραδιοσήματα εξετάζοντας  820 αστέρια σε μια περιοχή του διαστήματος που προηγουμένως θεωρούνταν ότι δεν είχε καμία πιθανή εξωγήινη δραστηριότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με την DailyMail, τα σήματα αυτά είχαν διαφύγει σε προηγούμενες εξετάσεις των δεδομένων, λόγω παρεμβολών.

«Πρέπει να διακρίνουμε τα συναρπαστικά ραδιοσήματα στο διάστημα από τα αδιάφορα ραδιοσήματα που προέρχονται από τη Γη» δήλωσε ο Μα. 

Στην έρευνα συμμετείχαν αστρονόμοι από το Ινστιτούτο SETI, το Breakthrough Listen και επιστημονικά ερευνητικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο.

Στο διάγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα το SETI, τα ραδιοσήματα που εντοπίστηκαν είναι αυτά με πορτοκαλί χρώμα.

Τα σήματα πληρούσαν όλα τα επιστημονικά κριτήρια για να χαρακτηριστούν «εξωγήινα».

Πρώτον, ήταν στενής ζώνης (narrow band) – κάτι που δείχνει μια εξωγήινη πηγή, επειδή τα σήματα που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα τείνουν να είναι ευρυζωνικά (broadband).

Είχαν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως «κλίση», που σημαίνει ότι η προέλευση των σημάτων είχε κάποια σχετική επιτάχυνση με τις κεραίες μας, οπότε δεν θα μπορούσε να προέρχεται από τη Γη.

Και τέλος, εμφανίστηκαν σε παρατηρήσεις με πηγή ON και όχι με πηγή OFF, ενώ οι ανθρώπινες ραδιοπαρεμβολές συνήθως εμφανίζονται τόσο σε παρατηρήσεις ON όσο και σε OFF λόγω της κοντινής πηγής.

Πηγή: skai.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *