Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες

Ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης μέχρι τις κάλπες


Να κλείσει μια σειρά από ανοιχτά θέματα και να ανοίξει καθαρό διάδρομο μέχρι τις εκλογές επιδιώκει η κυβέρνηση με στοχευμένες κινήσεις. Μια σειρά πρωτοβουλιών είναι σε εξέλιξη και το επόμενο δεκαήμερο θα περάσουν από την Βουλή σημαντικές ρυθμίσεις, όπως το νέο πακέτο μέτρων στήριξης αλλά και η τροπολογία για τον εξωδικαστικό.

Από εκεί και πέρα η μόνη εκκρεμότητα θα είναι η απόφαση για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, απόφαση που θα ληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου από το υπουργικό συμβούλιο.

Με τις κάλπες να κοντοζυγώνουν – αν και η ακριβής ημερομηνία δεν έχει επισήμως ανακοινωθεί – από το κυβερνών κόμμα βάζουν εμφατικά στο τραπέζι τα διλήμματα της επόμενης αναμέτρησης. Αδιαμφισβήτητα το βασικό θέμα δεν είναι άλλο από την οικονομία και εκεί θα πέσει το βάρος το επόμενο διάστημα, καθώς η ακρίβεια αποτελεί το μεγαλύτερο πονοκέφαλο των νοικοκυριών.

Πάντως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα (π.χ. δόσεις, εφάπαξ ενίσχυση σε συνταξιούχους) θα είναι και τα τελευταία, καθώς δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια. «Έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας για το επόμενο διάστημα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Το γεγονός βέβαια πως η πλειοψηφία αυτών των μέτρων θα μπει σε εφαρμογή τον Μάρτιο βάζει …φωτιά στα σενάρια για εκλογές πριν από το Πάσχα, πιθανότατα στις 9 Απριλίου. Ωστόσο από το γαλάζιο στρατόπεδο βλέπουν και δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Είναι ενδεικτικό πως από την Νέα Δημοκρατία μιλούν για τη «νάρκη» της απλής αναλογικής και εστιάζουν στο στόχο για αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες (οι οποίες πιθανότατα θα γίνουν είτε στις 14 είτε στις 21 Μαΐου). «Είναι πάρα πολύ δύσκολο μαθηματικά να προκύψει κυβέρνηση από την απλή αναλογική αλλά η πρώτη κάλπη θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα της ισχυρής και αυτοδύναμης Νέας Δημοκρατίας για να επικυρωθεί μετά στη δεύτερη κάλπη και να πετύχουμε την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία» σημειώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μηνύματα Μητσοτάκη από το Μόναχο

Στο κεντρικό δίλημμα των εκλογών αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Μόναχο. «Ποτέ ξανά δεύτερη φορά στην συμφορά. Καήκαμε το 2015, πάθαμε και μάθαμε ας μην καούμε το 2023» είπε μεταξύ άλλων.

Από την Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς τις εκλογές επενδύουν σε μια στρατηγική συγκρίσεων για την συσπείρωση των ψηφοφόρων. «Είχατε τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα και τώρα τέσσερα χρόνια πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιον από τους δύο προτιμάτε;» σημείωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο γαλάζιο ακροατήριο.

Το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως «δεν είναι καιροί αυτοί για πειραματισμούς. Χρειαζόμαστε ισχυρές κυβερνήσεις». Παράλληλα γίνεται αναφορά στους στόχους της επόμενης τετραετίας, που είναι καλύτεροι μισθοί, ένα καινούργιο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων.

«Διασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 31 δισεκατομμύρια πρόσθετους πόρους για την Ελλάδα. Έχουμε πάρει τα εύσημα από την Ευρώπη. Υπάρχουν κανόνες οι οποίοι πρέπει να τηρούνται για το πώς θα διοχετευτούν αυτά τα χρήματα. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία αυτή για τη χώρα. Πώς θα συνεχίσουμε το ψηφιακό κράτος; Πώς θα κάνουμε την πράσινη μετάβαση;» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *