Η γερμανική Αριστερά χρίζει νέους και άφθαρτους πολιτικούς για τις ευρωεκλογές

Η γερμανική Αριστερά χρίζει νέους και άφθαρτους πολιτικούς για τις ευρωεκλογές

germanikiaristera.medium

Δύο πολιτικοί, που δεν είναι πολύ γνωστοί στο κοινό, θα οδηγήσουν ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου την Αριστερά στις Ευρωεκλογές του 2019. Ο 43χρονος Μάρτιν Σίρντεβαν συγκέντρωσε στο συνέδριο του Die Linke στη Βόννη το 83,8% των ψήφων των συνέδρων και η 34χρονη Οζλέμ Ντεμιρέλ εξελέγη επίσης με 84,4% των ψήφων.

Ο Σίρντεβαν είναι ευρωβουλευτής από το 2017 και είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις. Στο συνέδριο του κόμματος αυτό το τελευταίο τριήμερο στη Βόννη ζήτησε να σταματήσει η «λανθασμένη πολιτική της λιτότητας και των περικοπών» της ΕΕ. Η Ντεμιρέλ είναι γραμματέας του συνδικάτου εργαζομένων Ver.di και μέχρι το 2018 διετέλεσε επί 4 χρόνια πρόεδρος της Αριστεράς στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ζήτησε από τους ευρωπαίους αριστερούς να δείξουν μεγαλύτερη διάθεση για ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη και τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να επιτρέψει να πνιγούν κι άλλοι άνθρωποι στη Μεσόγειο.

Νωρίτερα, το κόμμα είχε εγκρίνει το πρόγραμμά του για την Ευρώπη, που όμως αμφισβητείται εσωτερικά από πολλά στελέχη. Το Die Linke τάσσεται στο πρόγραμμά του υπέρ εκτενών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αλλά δεν αμφισβητεί ριζικά την ΕΕ ως κοινότητα κρατών. Τα αιτήματα που τίθενται προγραμματικά αφορούν τα εξής:

Δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης με τρένα και λεωφορεία, με χρηματοδότηση από τα φορολογικά έσοδα ή μέσω ενός ειδικού τέλους όπως αυτό για τη ραδιοτηλεόραση.
Ενοικίαση σπιτιών: Δημόσιοι φορείς θα πρέπει να κατάσχουν τα κενά διαμερίσματα και να μπορούν να αφαιρούν την ιδιοκτησία από τους κατόχους τους, προκειμένου να μπορέσουν αυτά να ξανανοικιαστούν και να ανακουφιστεί η αγορά κατοικίας.

Απασχόληση: Οι κατώτατοι μισθοί θα πρέπει να ανέρχονται στο 60% του μέσου μισθού σε όλα τα κράτη της ΕΕ – για τη Γερμανία το κόμμα απαιτεί κατώτατο μισθό 12 ευρώ.

Περιβάλλον: Εγκατάλειψη του λιγνίτη σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2030.

Αφοπλισμός: Απαγόρευση όλων των ευρωπαϊκών εξαγωγών όπλων.

Δημοκρατία: διεξαγωγή πανευρωπαϊκών δημοψηφισμάτων για τη λήψη αποφάσεων.
Φορολογία: Υψηλότερη φορολόγηση γιγάντων του διαδικτύου, όπως οι Apple, Amazon, Facebook και Google.

Η Αριστερά έχει επτά βουλευτές στην Ευρωβουλή. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2014 το ποσοστό της ανήλθε στο 7,4%.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Δείτε περισσότερα νέα και κουτσομπολιά στο rouxokosmima.gr.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *