Το λεπτομερές μητρώο που κρατάει το Facebook και μας ενδιαφέρει όλους

Το λεπτομερές μητρώο που κρατάει το Facebook και μας ενδιαφέρει όλους

Το Facebook προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από τις χρηματιστηριακές του περιπέτειες μετά τις εκρηκτικές αποκαλύψεις της Cambridge Analytica και τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων περισσότερων από 50 εκατομμυρίων χρηστών του, με την αυτοκρατορία του Mark Zuckerberg να μετρά ήδη χρηματιστηριακές απώλειες της τάξης των 30 δισ. ευρώ.

Μέσα στον πανικό, ο κολοσσός της κοινωνικής δικτύωσης βρίσκεται αναπάντεχα μπλεγμένος και σε ένα ακόμα σκάνδαλο, καθώς οι χρήστες αρχίζουν να ανακαλύπτουν μαζικά ότι το κοινωνικό μέσο κρατά ένα λεπτομερές μητρώο όσων κάνεις και δεν κάνεις τόσο στο Facebook όσο και το Messenger.

AP_18084634536440

Ο developer της Kiwi, Dylan McKay, κατέβασε κι αυτός το «μυστικό αρχείο» που κρατά γι’ αυτόν το Facebook, μέσα στο οποίο ανακάλυψε «το ιστορικό μητρώο κάθε επαφής του κινητού μου τηλεφώνου, περιλαμβανομένων αυτών που δεν έχω πια», αλλά και «metadata για κάθε γραπτό μήνυμα που έλαβα ή έστειλα ποτέ», καθώς και «metadata κάθε τηλεφωνικής κλήσης που έκανα ποτέ, περιλαμβανομένου του χρόνου και της διάρκειας».

Το ζιπαρισμένο αρχείο των 250ΜΒ περιλάμβανε επίσης κάθε φωτογραφία και βίντεο που είχε ανεβάσει στον λογαριασμό του, αλλά και μηνύματα ή οπτικό υλικό που είχε μοιραστεί σε ιδιωτικά προφίλ και γκρουπ. Αλλά και η συγγραφέας Emma Kennedy μοιάζει εξίσου σοκαρισμένη από το επίπεδο της παρακολούθησης του Facebook.  

«Λεηλάτησαν το τηλέφωνό μου. Έχουν τα τηλεφωνικά νούμερα ακόμα και ανθρώπων που δεν είναι στο Facebook. Έχουν τηλέφωνα ακόμα και γνωστών ονομάτων που, είμαι σίγουρη, θα εξοργιστούν αν μάθουν ότι τα απόρρητα τηλέφωνά τους είναι προσβάσιμα. Είμαι αποτροπιασμένη».

Το Facebook απαντά στις νέες κατηγορίες πως το σύστημα είναι ιδιωτικό και ότι οι χρήστες δίνουν τη συγκατάθεσή τους όταν υπογράφουν για να ανοίξουν έναν λογαριασμό. Και όπως μας λέει με νόημα ο εκπρόσωπός του μιλώντας στην «Daily Mail», οφείλουμε να διαβάζουμε καλύτερα το μακροσκελές κείμενο των «Terms and Conditions» πριν πατήσουμε το «Συμφωνώ»…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *