Ελβετία: Βρέθηκε «εξωγήινο όπλο» που κατασκευάστηκε πριν από 3.000 χρόνια

Ελβετία: Βρέθηκε «εξωγήινο όπλο» που κατασκευάστηκε πριν από 3.000 χρόνια


Σιδερένιοι μετεωρίτες πέφτουν και στη Γη, είναι όμως πολύ πιο σπάνιοι από τους λεγόμενους χονδριτικούς μετεωρίτες, οι οποίοι αποτελούνται, κυρίως, από πέτρα και έχουν διαφορετική προέλευση

Ένα όπλο 3.000 ετών κατασκευασμένο από «εξωγήινο σίδερο», όπως χαρακτηριστικά γράφει η «Daily Mail», βρέθηκε κοντά σε λίμνη στην Ελβετία. Η αιχμή του βέλους, η οποία είναι κατασκευασμένη από μετεωρίτη, ανακαλύφθηκε σε μια αρχαία τοποθεσία της Εποχής του Χαλκού, που ονομάζεται Mörigen, και στην οποία έχει δημιουργηθεί ένα πλήθος διαστημικών πετρωμάτων.

Γεωλόγοι του Πανεπιστημίου της Βέρνης εξέτασαν τη σύνθεση του αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου-26, ενός βραχύβιου ισότοπου (άτομα του ίδιου χημικού στοιχείου που έχουν διαφορετικό αριθμό νετρονίων στον πυρήνα τους) που κάποτε ήταν άφθονο στο πρώιμο ηλιακό σύστημα, αλλά δεν βρίσκεται φυσικά στη Γη.

Ωστόσο, μόνο τρεις μετεωρίτες με τον ίδιο συνδυασμό μετάλλων έχουν πέσει στη Γη, περίπου, την ίδια ώρα στην Ευρώπη: Ένας στην Τσεχική Δημοκρατία (Bohumilitz) , ένας άλλος στην Ισπανία (Retuerte de Bullaque) και ο τρίτος στην Εσθονία (Kaalijarv).

Το μυτερό κομμάτι κατασκευάστηκε από έναν σιδερένιο μετεωρίτη, κυρίως από ορυκτά καμασίτη και ταενίτη, που βρέθηκαν στη Γη μόνο επειδή έπεσαν από το διάστημα.

Σιδερένιοι μετεωρίτες πέφτουν και στη Γη, είναι όμως πολύ πιο σπάνιοι από τους λεγόμενους χονδριτικούς μετεωρίτες, οι οποίοι αποτελούνται, κυρίως, από πέτρα και έχουν διαφορετική προέλευση. Οι χονδρίτες πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν από τη συσσωμάτωση κόκκων σκόνης στο νεαρό Ηλιακό Σύστημα, ενώ οι μεταλλικοί μετεωρίτες προέρχονται πιθανότατα από τους μεταλλικούς πυρήνες μεγάλων αστεροειδών που διαλύθηκαν σε κοσμικές συγκρούσεις.

Το «εξωγήινο όπλο»

Πηγή: skai.gr

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *